Snovi koje nemani sanjanju

Otkrivenja rijeke psihe

Helsinki, Vantaa, studeni 1984.

Prvi put u mnogo mjeseci osjećao je da je korak ispred neprijatelja, ovo je bio njegov trenutak – opijum pobjede polako je istiskao otrov izdaje.

Pred njim, sklupčan od bolova psihe ležao je objekt njegova bijesa – ljuska isklesana u savršeno sredstvo laži i prijevare, oružje koje je nosilo lice Benkku Ursoakkora ali skrivalo dušu protivnikovog lovca.  Uljez blizu srca njegove moći, spreman da na mig zada smrtni udarac.

Ne skidavši sa tog stvora pogled pun  tame koja anđelima lomi krila – Jacob je zjenicama sadizma  razarao njegove posljednje obrane. Psiha protiv psihe, sve sile uma na ezoteričnom bojnom polju. Gdje je stvor pokušao bježati – on ga je sustigao, gdje je digao kandže u obranu – on ih je odbio. Bedemi uma prvi su pali, izdajom kako to obično biva, stvor je bio prepreden, no nije bio dorastao metodičnom sakaćenju iskusnog Ventruea. Kroz razorene bedeme sljevala se uplašena psiha. Jacob se nadvio nad njen tok. Gdje mu je stvor nudio otrov prijevare – on je vidio kroz laži; gdje je hinio da se predaje – Jacob bi nasrnuo sa svom svojom silinom – sve dok oštri brzaci slomljene psihe nisu ukroćeni u široku rijeku. Tromu i plitku. Jacob je ušao u tu rijeku, odlučno kroz mutnu vodu koja mu je sezala do koljena. U talasima se skrivao cijeli život, kao na dlanu, tisuću talasa za tisuću trenutaka, Nebrojni milijuni molekula misli.

Trenutak je trajao dugo, sve dok nelagoda zore nije se počela uvlačiti u dnevni boravak kuće u Yläkaskenkoj br. 8. Krv. Staklo. Zgarište i trupla. Kroz razbijeno staklo prozora vidjela su se svjetla Helsinkija.  Njihovog kraljevstva pod opsadom. Pijan od pohoda, Jacob se vratio u svijet noći. Na licu nije bilo osmijeha, samo zelotski mir i anđeoski pogled dok se okrenuo trojici svojih suputnika: „Znam zašto je ovdje. Znam što je Hilsfrid tražila.“

Comments

Shadowself Shadowself

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.