Lohja

Provincija: Uusimaa

Stanovništvo: 40.000

Vladajuća stranka: STRANKA CENTRA (24/50) – SFP (9/50) – KUKOOMUS (4/50)

Gradonačelnik: Kailë Triannen (STRANKA CENTRA)

Lohja se uzdigla u 14.st kao prominentni trgovački centar hanzetske lige u kojem su trgovali ravelijski trgovci s lokalnim stanovništvom.

Lohja je u gravitacijskoj zoni Helsinškog metro područja, pod policijskom je jurisdikcijom Uusimskog područja. Industrijski potencijal je ribarstvo, drvna industrija, te tradicionalno rudarnenje vapnenca, no u zadnje vrijeme (kraj 70tih) sve vise turizam i vinarstvo.

Od 1979. gradić je povezan brzom međugradskom željeznicom s Espoo-om i Turku-om.

Socio-ekonomska slika

Kriminalitet

Kriminalitet je na izrazito niskim razinama izuzev naglog porasta 70tih kad je zabiljezen porast prijava nestalih osoba raznih dobnih i socio-ekonomskih grupa, zatim nekoliko ubojstava (otmice djelomično povezane), koje policija povezuje s organiziranim kriminalom metro pordručja – radilo se o ubojstvima zatavranjem u prtljaznik automobila, zatim bacanje automobila niz obalne litice juzno od grada. Taj val nasilja je prosao te trenutno. Ipak, obzirom na stagnirajucu ekonomiju, simptomatican je porast stope kriminaliteta u ranim 80tima, no bez znacajnijih odskakanja od nacionalnog prosjeka u tipicnim slučajevima. Za razliku od Helsinkija, koji biljezi atipičan porast nasilnih zločina, Lohja se može smatrati mirnim mjestom.

Sav ne nasilni zločin protiv tijela i imovine povezan je uz alkohol uz minimalni broj fatalnosti (10 u 1983) te naravno sadrži i sivu brojku obiteljskog nasilja. 

Ekstremni slučajevi koji su potresli Lohju bili su slučaj Hellecker iz 1962 kada je otac usmrtio dvoje djece, ženu, a zatim i sebi oduzeo život na jezerskoj vikendici. Te slučaj Laiti 1981, kada je Seba Laiti nađena mrtva na plaži Rantapuisto u Lohji, (sumnja pada na nestalog supruga Tonela), njihova vikendica na Karkvistii bila je poprište značajnog fizičkog sukoba uz mnogo Tonelove i Sebine krvi. Te ikoničan slučaj Sanssen iz doba Vojvodine 1878 kada je švedski ribar utopio svoju peteročlanu obitelj, a zatim sebi oduzeo život bez jasnog motiva.

Stopa krađe imovine zabilježila je rast, no to se pripisuje povecanoj turističkoj aktivnosti. Na meti je bila imovina na  prkiralistima oko centra (i crkve sv. Lovre pogotovo), benzinskim pumpama.

Nešto veći porast stope prijavljenih silovanja bez fatalnih posljedica, takoder se pripisuje posljedicama turističkog razvoja – uz zadrzavanje stope u normalnim okvirima uz tendenciju pada na tradicionalnim žarištima takvih zločina (tranzitna podrucja, transportni terminal…)

Krađe vozila također su zabilježene na ključnim tranzitnim točkama bez značajnijeg odskakanja od nacionalne stope u ranim 80tima. 

Oštećenja imovine ponovno su povezana uglavnom s alkoholizmom, te je taj trend u porastu u odnosu na vrijednost oštećene imovine – samo 1983 četiri su ribarska broda teško oštećena (3 potonula – uz potpuni gubitak (nestanak) četveročlane, odnosno tročlane i peteročlane posade) u tijesnacu  duz sjeverne obale otoka Lohjansaarija.

Konzumacija droga je također u porastu, te sa sobom nosi niz društvenih faktora(uključujući i obračune unutar organiziranog kriminala – primarno izmedu motorističkih klubova Hells Angels i Bandidosa)

Od ostalih oštećenja imovine i tijela, te obzirom na blizinu nacionalnog parka Lithjansaari i sjevernih obala jezera (obilato posumljenih stanista euroazijskog vuka) – prijavljena su viđenja vukova, uz 2 nefatalna napada na djecu, te vandalizacije (nefatalne izuzev 1slucaja iz 1982) od strane medvjeda.

U Lohjanskoj bolnici nije zabilježen značajniji porast prijava osoba s simptomimam anemije, izvan statistike šireg kliničkog stanja s elementima anemije prisutnim (najčešće posjedica težeg krvarenja ili teze kliničke traume)

Područja interesa i znamenitosti

Otok Karkvistä na jezeru Lohja

Jezero je jedno od srednje velikih južnih jezera, zove se skraćeno Lohja, kao i istoimeni gradić. Zaleđeno je od kasnog studenog do druge polovice ožujka, a na njemu se uglavnom ribari.

Karkvistä (otok kojeg je Hilsfrid označila Jacobu kao lokaciju Crne crkve u koju se ugnjezdio čopor crne ruke vođen Nedžom)  je jedan od brojnih otoka na jezeru. Karkvistä je nekada bio povezan malim sprudom sa nesto vecim otocicem Harthansaarije(na kojem ima nekoliko vikendica). Na prostoru su tradicionalno bila Ingrijska ribarska i lovacka naselja… Kindredska povijest slabo je poznata izuzev da spada u šire područje kojeg svojata gangrel Inyanga.

Sam otok Karkvistä je nenaseljen, male površine, te je obrastao crnogoricom i sub arktičkim niskim raslinjem. Karkvistä se spominje jedino kao mjesto samoubojstva Thomasa Gürvija, gradskog vjećnika Lohje(1953 događaj). Na Karkvisti sa nalazi ruševina Hymarovog zvonika iz 13. St.. Hymar je je bio monah koji je pokušao neuspješno pokrstiti lokalne Ingre jos u 12st. No sakralni objekt nije nikada obnovljen od strane kasnijih doseljenika Lohje. Prostor nije arheoloski obrađen. Njegova mračna, nadnaravna, povijest zaboravljena je od svih osim od rijetkih koji znaju o njegovim tajnama.

Lohja

The Dreams that Fiends Dream Shadowself Shadowself